Lukiessani V. L-A:n artikkelia opettajien tekijänoikeuksista, törmäsin omasta mielestäni ihan uuteen asiaan, jota en ollut ikinä miettinyt tai huomannut. Opettajien oppimateriaalituotokset kiertävät tosiaan verkossa ihan vapaasti ja ilmaiseksi ladattavina.
Vaikka itse opiskelijana koenkin tuon mahdollisuuden lähinnä rikkautena omalle kohdalleni, koska voin saada sitä kautta luotettavaa tietoa opiskelemistani aiheista pelkästään googlaamalla.
Ihan googlen avulla verkkoa plaraamalla huomasin, että kun haetaan oppimateriaalia verkosta, twitter ja youtube ovat ihan etusijoilla. Oman alani oppimateriaalin etsinnässä Youtube on ehdoton ja halpa tapa löytää jopa laadukkaita videoita oppilaille katsottavaksi.
Google vaikuttaisi olevan yksi tärkeimmistä materiaalin lähteistä ja yllättäen myös facesta löytyy oppimateriaaleja. Facebook kerää varmasti myös eri ammattien edustajia yhteen ja sitä kautta myös luotettavalta “vaikuttava” materiaalien vaihtotilanne voi tapahtua. Jos haluaa tarkistaa jotain asiaa, wikipediasta voi löytyä melko luotettavaakin tietoa, mutta päähämme on kyllä paukutettu, että sitä ei käytetä sitten teksteissä kuitenkaan lähteenä.
Saksan opiskelussa käytämme Duden- verkkosanakirjaa, josta löytyy hienosti sanojen synonyymejä ja selityksiä sanoille. Joskus on kuitenkin turvauduttava googlen translate-toimintoon, joka saattaa antaa hiukan kiistanalaisia käännöksiä sanoille.
Opettajat voivat halutessaan käyttää mm. Yle Areenan valikoimaa opetukseen suunnatuista ohjelmista. Kun olin lapsi, luokassamme oli televisio ( suuri saavutus siihen aikaan) ja pystyimme katsomaan opetusohjelmia vain silloin kun ne sattuivat Salorasta tulemaan. Videolaitteet taisivat tulla vasta 90-luvun puolella myös koululuokkiin yleisempänä ilmiönä.
Jos opettajat suinkin hakevat oppimateriaalia verkosta, he törmäävät varmasti uusimpiin teknologisiin keskintöihin ja uskonkin, että globalisoitumisen hyödyt näkyvät juuri tässä, voimme pysyä kehityksessä mukana. Kyse on kuitenkin opettajien omasta viitseliäisyydestä ja ehkä myös ajanpuutteesta, jaksetaanko etsiä mielenkiintoista tehtävää ns. Omalla ajalla?
Yleensä kuitenkin ihan huippuunsa kehitetyt ohjelmat ovat lisenssin alaisia ja niihin joutuu käyttämään myös määrärahoja. Toivoisin, että tällaisten ohjelmien kehittely jatkuisi ja saataisiin opetukseen ohjelmistoa tekijänoikeuksia kunnioittaen.