Oma suhteeni multimediaan on hyvin vanhanaikainen ja rajoittunut, ainakin olen niin kokenut. En omista edes digikameraa, ja jos joskus sellaista käytän, niin yleensä teen “vahingossa” videoita tms. Nuorempana minulla oli tapana videoida harrastukseni harjoituksia. Koin sen hyvänä itsereflektion muotona, kun oman työn tuotokset ja oman toiminnan näki objektiivisemmin ja pystyin korjaamaan asioita mieleiselläni tavalla ilman opettajan apua.
Pääaineestani johtuen en ole kovin perehtynyt, miten paljon kasvatusalalla yleensä käytetään opetussovelluksia tai millaisia ohjelmia opettajat käyttävät. Omalta puoleltani olen tutustunut Fronter-käyttöjärjestelmään, joka oli jonkinlainen työpaikkani intranet. Multimediaa pystyi siellä käyttämään lähinnä videoiden liittämisen muodossa.
Kurssin aikana olen saanut opiskella Toondoon ja Kerpoofin käyttöä , sekä Ipadin Garage-band-ohjelmalla musiikin tekemistä. Tvt-kurssilla olen myös tutustunut lapsille suunnatun piirustusohjelman käyttöön, tehnyt pieniä elokuvia Kerpoofilla ja myös sarjakuvia.
Oikeastaan kurssilla sai todella laajan kuvan siitä, mitä multimedian kanssa työskentely on. Ainakin vanhempia opiskelijoita saattaa pelottaa etukäteen se, miten vaikeaa ohjelmien käyttö sitten on. Itselleni oli yllätys se, kuinka nopeasti erilaisia sovelluksia oppii käyttämään, kunhan vain saa opastusta asiaan.
Lasten piirustusohjelmat ovat minusta sopivan vaikeita ja sopivan helppoja lasten käytettäväksi. Sopivan vaikealla tarkoitan sitä, että ne tarjoavat edes vähän haastetta ja keksimisen iloa. Lisänä voisi olla vielä vaikka äänitehosteina kannustuksia ja virtuaalisia palkintoja hyvistä taidonnäytteistä. Tällaisia ohjelmia olisi kiva saada muihinkin taiteen lajeihin, jotta asioiden vaikeus ei pilaisi luovan työskentelyn iloa. Tai jopa estäisi eri lahjakkuustasoilla olevien lasten luovuuden “kukkien puhkeamiset”.
Sarjakuvaa tehdessämme huomasin miten hienosti nykyohjelmilla saa jo esitettyä eri hahmoille emootioita ja työtä tehdessä voi keskittyä tarinaan, koska valmiita sarjakuvahahmoja löytyi paljon. Multimedia on kehittynyt siinä määrin, että sen käyttöön ei enää tarvita välttämättä tietyn lahjakkuuden osa-aluetta tai perehtyneisyyttä, vaan saa käyttää mielikuvitustaan vapaasti, koska suurin osa ohjelmista ovat itsessään helppokäyttöisiä.